Nya däck: nya produkter från tillverkare - Michelin Agilis CrossClimate, ett nytt däck för mindre lastbilar

Michelin CrossClimate: familjen utökas med Agilis

Nya Däck Publicerat den 2018-02-26 av Yannick O'Conor

Michelin har meddelat att man utökat sin serie CrossClimate för nyttofordon och mindre lastbilar med Agilis CrossClimate.

Michelin CrossClimate Agilis Michelin Agilis CrossClimate är avsett för lättare nyttofordon och andra mindre lastbilar - Copyright © : Michelin

Ett CrossClimate-däck som anpassats för mindre lastbilar och nyttofordon

Behovet av korta transporter ökar hela tiden och samma sak gäller för mindre nyttofordon, och därför släpper Michelin ett nytt däck för lättare nyttofordon som passar i alla klimatförhållanden. Agilis CrossClimate, nykomlingen i den mycket populära serien CrossClimate, är frukten av fem års studier bland kunder i Europa och Turkiet. Vilka mål har Michelin med Agilis? Att tillverka ett däck med lång livslängd som har bra grepp och är pålitligt i alla väder och vägförhållanden.

 

En innovativ teknologi med specialkunskap från Michelin

Michelin har inte ändrat sitt vinnande koncept med Agilis CrossClimate. Det bygger på kusinen CrossClimate + som är personbilsmodellen och som utsågs till det bästa året-runt-däcket av AutoExpress och även av AutoBild, och det har, den för serien så utmärkande, V-formade slitbanan.

 

Michelin Agilis CrossClimate profilCopyright © : Michelin

Agilis utmärker sig dock bland sina kollegor tack vare en ny gummiblandning med bas av tre elastomerer i sammansättningen, vilket gör att det anpassar sig efter olika förhållanden. I låga temperaturer agerar vinterblandningen. Om det är dåligt grepp är det blandningen för vått underlag som gäller. Blandningen för torrt underlag agerar vid varmt och torrt väder.

Agilis CrossClimate har även en nyhet när det gäller slitbanans struktur. En kombination av högteknologiska klackar och autostabiliserande 3D-lameller ger, enligt Michelin, bättre grepp. Och eftersom den franska tillverkaren verkligen månar om lång livslängd, så utlovar man ett mönsterdjup på 9,2 mm på detta nya däck. En slitageindikator anger exakt hur mycket gummi som finns kvar från nivån 0 (lägsta gräns 1,6 mm) till 7,6 mm när däcket är nytt. Enligt tillverkaren har detta däck en livslängd som är 35 % längre en genomsnittet för konkurrenterna. Michelin Agilis CrossClimate har även sidor som är förstärkta med trapetsformade klackar som sitter i nivå med däckets skuldror. En teknologi som inspirerats av däck för militärlastbilar och alla typer av terrängfordon från Michelin.

 

Tester som utförts på de mest krävande vägar

För att testa detta nya däck begav sig Michelin till Ivalo – det finska vita helvete – och till en av de högst belägna vägarna i Europa, le Col de la Bonette, i de franska Alperna. Den senare är så igensnöad att den stängs av myndigheterna i början av vintern. Det är vid detta tillfälle som Michelin valde att testa sitt nya sommardäcks vinterkapacitet. Tester i extrema förhållanden gjorde att den franska tillverkaren kunde avgöra däckets begränsningar. Michelin betonar dock att det nya däcket framför allt utformats för att köra på sommaren. Men Agilis CrossClimate är därför inte mindre kapabelt att prestera bra i extrema vinterförhållanden och som den franska tillverkaren säger: ”Om det klarar av Michelins tester i dessa förhållanden, så behöver man inte vara orolig för att rörmokaren som ska reparera värmen, eller leverantören som ska leverera en beställning, inte kommer i tid.”

 

Tillgänglighet

Michelin Agilis CrossClimate kommer att bli tillgängligt i maj 2018 i 11 dimensioner för diametrar mellan 15 och 16 tum. Ytterligare 16 dimensioner kommer att släppas mellan juni 2018 och maj 2019.