Nya däck: nya produkter från tillverkare - Nokian WR SUV 3: ett vinterdäck med höga prestanda för SUV:ar och fyrhjulsdrivna kompaktversioner

Nokian WR SUV 3: ett vinterdäck för SUV

Nya Däck Publicerat den 2013-05-24 av Anders

Nokian fortsätter att förnya sin vinterserie. Efter att ha presenterat sin serie med nordiska däck, Hakkapeliitta, presenterade den finska tillverkaren tredje generationen av WR SUV, ett klassiskt vinterdäck för SUV:ar i alla storlekar. Fördelar: bra väghållning och grepp på alla typer av vintervägar: torra, våta, slaskiga, snöiga, isiga …

Nokian WR SUV 3: vinterdäck med höga prestanda för SUV:ar Nokian WR SUV 3: vinterdäck med höga prestanda för SUV:ar - Copyright © : Nokian

Med det nya däcket WR SUV 3, vänder sig Nokian till ägare av SUV:ar som vill ha däck med höga prestanda på alla typer av vinterväglag. Den nordiska däckspecialisten har lagt extra stor vikt vid att däcket ska ha exceptionellt bra grepp i snö och slask, enastående väghållning och stabilitet, även i höga hastigheter, såväl som ett mycket bra skydd mot vattenplaning.


Bra väghållning på alla typer av underlag

Nokian WR SUV 3 mönsterprofilCopyright © : Nokian

Man har använt sig av märkets senaste teknologier för vinterdäck för att Nokian WR SUV 3 ska ha bra grepp på alla typer av underlag: snöiga, våta eller torra. Däcket har testats på olika platser i Europa, till exempel Nokians kända testcenter, Ivalo, i Lappland. Nokian WR SUV 3 har en symmetrisk riktningsprofil som ger en mycket bra väghållning. Dessutom ger den gedigna längsgående mittkanalen en remarkabel stabilitet och väghållning på alla typer av underlag, i synnerhet i höga hastigheter. Den nya däckprofilen ger även en precis och följsam bromsning, som bör bidra till att minska bränsleförbrukningen.

De djupa tvärgående kanalerna tillsammans med de två utjämnande mittkanalerna gör att vattnet trängs undan effektivt, vilket minskar risken för vattenplaning på snöiga och våta vägar.

De stabiliserande klackarna som sitter bredvid mittkanalen och de längsgående kanalerna ökar däckets styvhet och förbättrar väghållningen och även stabiliteten på torra vägar.

Nokian WR SUV 3 Lock SlipeCopyright © : Nokian

Och systemet med 3D-lameller Lock Slipe (som man kan översätta med ” låslameller ”), som sträcker sig från den ena skuldran till den andra, garanterar en enastående väghållning i kurvor. Systemet assisterar slitbanans gummiklack när lamellen öppnar sig med hjälp av en integrerad låsmekanism. Fördelar: ökad livslängd och bättre slittålighet.

 

Bra grepp på snöiga vägar

Nokian WR SUV 3 - tvärgående kanalerCopyright © : Nokian

Klackarna på vinterdäcket Nokian WR SUV 3 har optimerats för att ge bättre grepp, i synnerhet i nysnö. De många lamellerna tar över under regniga dagar. Däcket reagerar mycket snabbt och har en enastående väghållning tack vare en god jämvikt mellan greppet i sidled och på längden. Däcket har även bättre grepp än föregångaren Nokian WR G2 SUV, i snö eller på torra vägar, i kurvor eller vid filbyte, och det gäller även i höga hastigheter.

  Gummiblandningen har utvecklats för att anpassa sig efter omväxlande förhållanden och höga hastigheter. Den ökade halten av silika optimerar däckets grepp på vått underlag. Gummiblandningen innehåller även rapsolja, som ökar däckets motstånd mot sprickor samtidigt som greppet på snö och is förbättras. På så vis får däcket längre livslängd utan att man behöver kompromissa med prestanda.

När det gäller den europeiska märkningen har Nokian WR SUV 3 fått B för bränsleförbrukning och C för grepp på vått underlag (dessa betyg kan variera utifrån däckets storlek).

 

Indikatorer som förenklar däckövervakningen

Nokian har integrerat flera slitageindikatorer i däcket. Den första är i form av siffror som är graverade på mittbanan och de anger mönsterprofilens djup i millimeter. Siffrorna försvinner allteftersom däcket slits. Den andra indikatorn, som patenterats av Nokian, är i form av en snöflinga. Den sitter också på mittbanan och den syns ända tills mönsterprofilen kommer ner till 4 millimeter. När denna gräns passerats har däcket inte längre samma skydd mot vattenplaning och då är det dags att byta ut det.

Nokian WR SUV 3, info om tryck och monteringCopyright © : Nokian

 

För att göra åtgärden ännu bättre har Nokian även information på däckets sida som gäller tryck och monteringsriktning.

 

 

 

Tillgänglighet

Nokian WR SUV 3 kommer att vara tillgängligt hösten 2013 i 37 storlekar, från 15 till 17 tum för alla SUV-storlekar. De flesta däck kommer även att ha bättre belastningsindex.