Nya däck: nya produkter från tillverkare - Nokians nya vinterdäck WR SUV 4 för alla typer av underlag

Nokian WR SUV 4: få rätsida på vintern!

Nya Däck Publicerat den 2018-03-26 av Yannick O'Conor

Efter att man tillkännagivit marknadsföringen av sitt nya vinterdäck för Centraleuropa, preciserar Nokian prestanda för WR SUV 4. Däcket är utformat för vinterkörning och avsett för SUV-segmentet. Det utlovar en optimal väghållning i alla förhållanden.

Nokian WR SUV 4 Nokian WR SUV 4 är avsett för fordon som kör i vinterförhållanden i Centraleuropa - Copyright © : Nokian

Ett däck som utvecklats i de mest extrema vinterförhållanden

Nokian WR SUV 4 Test_IvaloCopyright © : Nokian
Efterföljaren till WR SUV 3, Nokian WR SUV 4, vill framhäva ett nytt koncept när det gäller väghållning i olika klimatförhållanden. ”Vare sig man kör på motorvägar, i tät stadstrafik eller på pittoreska bergsvägar, så har man en kontrollerad och förutsägbar körkänsla […]”, förklarar den finländska tillverkaren. Man har alltså åkt runt på olika testcentra för att få bra prestanda oavsett underlag.

Det var i Ivalo, det beryktade vita helvetet, som WR SUV 4 prövades när det gäller svåra snö- och isförhållanden. När det gäller prestanda i slaskiga förhållanden kunde däcket testas lite längre söder ut i Finland. Därefter begav man sig till Tyskland och Spanien för att finslipa däckets prestanda på torrt och vått underlag i mildare temperaturer.


Bra prestanda på snöiga, torra och våta vägar

Koncept när det gäller väghållning i olika klimatförhållanden. Dessa ord definierar Nokian WR SUV 4 och dess nya teknologier. Först och främst har gummiblandningen utformats för att den ska förbli flexibel när temperaturen sjunker till minusgrader. Den höga silikahalten gör att däcket är mer effektivt på vått underlag tack vare dess reaktivitet när det gäller temperaturändringar. En innovation som även ökar livslängden.

På WR SUV 4 har Nokian utvecklat en ny riktningsprofil för slitbanan. Lamellernas placering har optimerats med hjälp av datorer och däckets mittdel gör att det är mer stabilt på alla typer av underlag, i synnerhet i höga hastigheter.

Nokian WR SUV 4 mönsterprofilCopyright © : Nokian

Lamellerna som sitter på de yttre klackarna fungerar som stabilisatorer, de sicksackformade kanterna kan öppnas och stängas vid acceleration och inbromsning. Enligt Nokian innebär detta att vattnet effektivt trängs undan och däcket får bättre grepp på våta och slaskiga vägar. Andra djupare lameller, som sitter på skuldrans block för att göra klackarna styva, ger en mer precis och reaktiv körning. Sidokanalerna har polerats för att däcket ska få en modernare look samtidigt som de ger en effektiv undanträngning av vatten och på så vis skyddar mot vattenplaning.

Mellan däckets skuldror och mittzonen finns det fler ”håligheter” längst ner i mönsterstrukturen. Denna nya teknologi kallas Snow Claws (eller snöklor) och ger däcket bättre grepp i snö och mer stabilitet i höga hastigheter. Dessa djupa ”klor” ger bättre grepp i slask samt alla andra mjuka underlag (som till exempel lera).

Nokian WR SUV 4 Snow clawsCopyright © : Nokian

Som för många andra däck i SUV-sortimentet har Nokian förstärkt WR SUV 4 med sidor av aramid för att skydda mot skärskador och andra påfrestningar. Denna egenskap ger däcket längre livslängd och man kan se slitagenivån med hjälp av djupindikatorer i gummit, vilka symboliseras av en snöflinga.


Tillgänglighet

Nokian WR SUV 4 kommer att finnas tillgängligt under hösten 2018 i 57 dimensioner med fälgdiametrar från 16 till 21 tum.