Evenemang som organiseras av däcktillverkare - Pirelli Cyber Car kopplar samman fordonet och däcket

Cyber Car: den nya kommunikationsmiljön är ansluten till Pirelli-däcken

Tillverkare Publicerat den 2018-03-20 av Yannick O'Conor

På den 88:e internationella bilsalongen i Genève presenterade Pirelli sitt nya system för att koppla samman däcket med fordonet: Cyber Car.

Pirelii Cyber Car På bilsalongen i Genève presenterade Pirelli sin nya uppkopplade Cyber Car-teknologi. - Copyright © : rezulteo

Efter Connesso, lanserar Pirelli Cyber Car

På den internationella bilsalongen i Genève förra året presenterade Pirelli sitt uppkopplingsprogram för däcket Connesso. På denna, den 88:e bilsalongen, presenterade den italienska tillverkaren sitt nya system som interagerar med fordonet. Connesso var avsedd för tillbehörsmarknaden, medan Cyber Car kommer att vara en del av originalutrustningen. Det har skapats i samarbete med de största biltillverkarna och denna lösning kommer att vara kopplad direkt till fordonets elektronik.

Pirellidäcken, som har ett inre chip, kommer att kommunicera med körhjälpsystemen genom att vidarebefordra olika typer av information om deras tillstånd: tryck, fordonets belastning, yttertemperatur, slitage eller placering ... Allt detta vidarebefordras till föraren som får information som fordonet analyserat. Det anpassar inställningen för att garantera en säkrare körning och optimala prestanda. Pirelli ser även en möjlighet till ett samtalscenter för att identifiera däcket på avstånd via ett unikt ID och föreslå ett snabbt byte om däcket är dåligt.

Pirelli Cyber Car systemCopyright © : Pirelli

Ett system som skräddarsys för varje bil

Detta är en del av strategin Perfect Fit. Pirelli vill leverera däck som tagits fram specifikt för varje fordon. Ett koncept som tillverkaren även vill tillämpa på Cyber Car för att bättre motsvara bilisternas förväntningar och tillverkarnas specialiseringar.

De första modellerna med Cyber Car kommer ut på marknaden under årets lopp, och den första tillämpningen av Connesso kommer till Europa efter att det lanserats i USA. Flera olika tillverkare kommer därefter att anpassa det uppkopplade systemet till bilens kommunikationsmiljö.

Pirelli har även utvecklat Cyber Fleet, ett system för bilparksförvaltare, och man hoppas att teknologin ska utvecklas mot ett uppkopplat däck, Cyber Tyre. Det kommer att kunna överföra ännu mer detaljerad information. Detta framtida däck finns ännu inte till försäljning men har redan integrerats i Ferrari FXX K, och då enbart för körning på banor. Ett projekt som kommer att genomföras om ett år, enligt Luigi Staccoli, vise ordförande för Pirelli: ”Kom till 2019 års internationella bilsalong i Genève!”