Evenemang som organiseras av däcktillverkare - Goodyear EfficientGrip Performance: test på bana

Goodyear EfficientGrip Performance: test på bana

Tillverkare Publicerat den 2013-04-17 av Anna

Goodyear har bjudit in oss till sin testbana Mireval, i närheten av Montpellier i Frankrike, för att testa EfficientGrip Performance och jämföra däcket med några av konkurrenternas däck och utvärdera dess prestanda på vått underlag.

Test av EfficientGrip Performance Test av Goodyear EfficientGrip Performance - Copyright © : Goodyear

 

Körning på vått underlag: lekande lätt

Goodyear ber oss först att utföra ett test på våt körbana (jämn och konstant vattennivå) med två fordon, i detta fall VW Golf VII: en med EfficientGrip Performance, den andra med konkurrerande däck, som även de har märkningen A för bromsförmåga på vått underlag.

Uppgiften visade sig vara till EfficientGrip Performance fördel, som fungerade oförskämt bra på vått underlag. Däcket visade sig vara säkertföljsamt och ge ett utmärkt balanserat grepp mellan fram- och bakaxeln. Resultat: en neutral väghållning som varken favoriserar understyrning (framaxel som glider) eller överstyrning (bakaxel som sladdar). 

Dessa intryck bekräftar de resultat som den oberoende organisationen TÜV SÜD kommit fram till. Det är faktiskt så att de tester som de utfört på samma bana visar att EfficientGrip Performance är 2,5 sekunder snabbare än medeltalet bland konkurrenterna.

Körning på torrt underlag

Goodyear EfficientGrip PerformanceCopyright © : Goodyear

För detta andra test har Goodyear anförtrott oss med en Mercedes A-klass 200 med 156 hästar. Mireval-banan är teknisk och slingrande och passar perfekt för att testa däcken vad gäller kursändringdrivkraft och stabilitet. På så vis har vi kunnat testa hur optimeringen av däckstommen och gummiblandningen påverkar väghållningen: i synnerhet precision och reaktionsförmåga.

I dessa extrema villkor bildar EfficientGrip Performance en sammanhängande enhet med drivaxlarna. Väghållningen är neutral och bilen drabbas inte av någon form av under- eller överstyrning.  Precisionen är exakt och säkerhetskänslan total.

För att man ska kunna ta del av detta har vi gjort en video med en ombordkamera med telemetri. Jämför särskilt hur fordonets styrförmåga svara på rattens rörelser.

Se även

>> EfficientGrip Performance: priser
>> EfficientGrip Performance: konkurrenter
>> EfficientGrip Performance: dimensioner