Evenemang som organiseras av däcktillverkare - Goodyear presenterar konceptet Oxygène på Genève-salongen

Goodyear Oxygène: ekologiskt konceptdäck som förbättrar luftens kvalitet

Tillverkare Publicerat den 2018-03-08 av Yannick O'Conor

På den internationella bilsalongen i Genève presenterade Goodyear sitt konceptdäck ”Oxygène” som ger en praktisk, och framför allt mer miljövänlig, körning i stadstrafik.

Goodyear concept Oxygène Konceptdäck från Goodyear kan skapa syre tack vare fotosyntesen. - Copyright © : Goodyear

En ansvarsfull miljövänlig mobilitet i framtiden

Ett däck som kämpar mot föroreningar: en utopi? Det är i alla fall den vision som Goodyear presenterade med sitt nya koncept på den internationella bilsalongen i Genève. Ett däck som fått namnet ”Oxygène” och som gör skäl för sitt namn.

Det har tillverkats med gamla återvunna däck som grund och det har en unik struktur i detta sammanhang där en levande mousse tagits fram. 3D-slitbanan – utan luft så man inte kan få punktering – gör att fuktigheten på markytan kan cirkulera och på så vis frigöra syre i luften. Man har inspirerats av cirkulär ekonomi och ”Oxygène” absorberarar helt enkelt CO2 i luften med hjälp av denna gröna mousse. Och tack vare fotosyntesprincipen ger det syre tillbaka. I en stad som Paris skulle detta motsvara en syreproduktion på 3000 ton och att 4000 ton koldioxid skulle omvandlas per år.

Goodyear Oxygène Copyright © : Goodyear

”Precis som tidigare konceptdäck som Goodyear presenterat i Genève under senare år, är syftet med Oxygène att vi ska tänka ännu längre och att ge näring åt debatten när det gäller en intelligent, säker och varaktig mobilitet i framtiden”, förklarar Chris Delaney, chef för Goodyear EMEA. ”Om däcket på detta sätt bidrar till att producera syre, kan det hjälpa till att förbättra invånarnas livskvalitet och hälsa.”

Ett autonomt och uppkopplat däck

Genom att vattnet på vägbanan absorberas ger Goodyears konceptdäck ökad säkerhet när det gäller väghållning. Energin som skapas vid fotosyntesen gör att Oxygène kan försörja sig själv med den elektricitet som krävs vid användning.

Sidorna har ett anpassningsbart ljussystem, som kan informera andra enheter som använder sig av fordonets manövrar, och som är en enhet för artificiell intelligens med många sensorer. Goodyears koncept är verkligen ett uppkopplat däck. Det använder sig bland annat av ett kommunikationssystem med synligt ljus (eller Li-Fi) för en mobiluppkoppling av hög kapacitet i ljusets hastighet. På så vis kan man koppla upp sig mot sakernas internet och kommunicera med andra fordon eller infrastrukturer. En avgörande princip för framtida styrsystem för intelligent mobilitet.

Upptäck Goodyear Oxygène på video: