Evenemang som organiseras av däcktillverkare - Michelin presenterar sitt nya konceptdäck Vision

Michelin presenterar sitt nya konceptdäck Vision

Tillverkare Publicerat den 2017-06-19 av Yannick O’Conor

Michelin presenterade i Montréal, vid sitt världsmöte för hållbar mobilitet, Movin’On 2017, ett nytt konceptdäck som man kallar Vision.

Michelin_Vision Konceptdäcket Vision från Michelin kommer att vara utan luft, biologiskt nedbrytbart och kommer att kunna ändra sig beroende på förhållanden - Copyright © : Michelin

Innovationer när det gäller miljön och förnybar energi

Michelins löfte är ambitiöst: erbjuda ett däck utan luft som är återvinningsbart och framför allt en slitbana som går att skräddarsy! Detta löfte sätter igång fantasin. Världsmötet för hållbar mobilitet, Movin’On, var den perfekta platsen för den franska tillverkaren att berätta om sitt engagemang när det gäller att prioritera en hållbar utveckling.

”Vision är ett koncentrat av kompetens som tagits fram genom våra forskares kreativitet, vilja och passion”, säger Jean-Dominique Senard, styrelseordförande hos Michelin. ”Det är även ett projekt med värderingar som främjar förnybar energi, inte accepterar programmerat åldrande samt värdesätter positiva teknologier. Vision är mer än en ingenjörsdröm, det är en verklighet inom räckhåll med hjälp av teknologier som redan är under utveckling i våra laboratorier. Notera att konceptet har krävt att man lämnat in 19 patentansökningar.

Ett däck som anpassar sig beroende på vart du ska

Konceptet Michelin Vision skulle vara det första däcket i världen som kan ändra slitbanans design för att anpassa sig efter sin omgivning.

Ett interface i anslutning till fordonet som gör att bilisten kan välja sin destination och ange vilken typ av däck som fordonet behöver med tanke på vart du ska åka. Om man behöver ändra däcktyp leder interfacet bilisten till en fristående 3D-skrivare så att ett gummilager kan läggas till för att anpassa slitbanans design till klimatförhållandena.

Vison-konceptets håliga inre struktur utan luft säkerställer stöd till fordonet och garanterar en säker körning. Och denna struktur innebär självklart att däcket inte kan explodera eller få punktering. Vision kommer även att vara hundra procent återanvändningsbart och biologiskt nedbrytbart.

Se en video med det nya konceptdäcket Michelin Vision: