Evenemang som organiseras av däcktillverkare - Filialer till stora däcktillverkarkoncerner: vem är det som äger dessa däckmärken?

Stora däcktillverkarkoncerner: vilket märke tillhör vem?

Tillverkare Publicerat den 2017-11-02 av Yannick O'Conor

Däckmarknaden domineras av fem stora koncerner av tillverkare: Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear/Dunlop och Pirelli. Dessa koncerner representerar inte bara märken med samma namn utan även andra mellanliggande företag. En liten rundtur bland de stora koncernerna för att äntligen få reda på vem som tillhör vem!

Märkeskoncerner Copyright © : Crédits photos - © istockphoto

Michelin-koncernen

BF Goodrich: amerikansk tillverkare som skapades 1870 i Akron (samma stad som Goodyear skapades). Denna specialist på däck till fyrhjulsdrivna fordon och till tävlingsbilar gick med i den franska koncernen 1990.

Kleber: märke som skapades 1911 i Paris i BF Goodrich verkstäder och som gick med i Michelin-koncernen 1981.

Riken: skapades 1958 i Japan och tillverkaren Riken tillhör Michelin-koncernen sedan 1992.

Kormoran: polskt märke som erbjuder prisvärda däck och Kormoran tillhör Michelin-koncernen sedan början av 2000-talet.

Tigar: filial till Michelin-koncernen sedan 2005 och ägs till 100 % sedan 2009. Detta serbiska märke skapades i fabriken i Pirot och man tillverkar däck för den egna marknaden, men även för Riken och Kormoran.

Uniroyal: märket återköptes av Michelin 1990 i samband med återtagandet av BF Goodrich. Uniroyal är litet och specifikt, men det tillhör ändå Continental i Europa. Michelin har hand om produktionen av Uniroyal-däck enbart för den nordamerikanska marknaden.

Andra märken i samma koncern: Stomil Olsztyn (moderbolag till Kormoran), Taurus, Warrior, Orium …

Continental AG

Uniroyal: tillhör Michelin i Nordamerika och Uniroyal tillhör Continental-koncernen sedan 1979, när det gäller den europeiska grenen.

General Tire: detta amerikanska märke som specialiserat sig på däck för SUV:ar och fyrhjulsdrivna fordon gick med i Continental-koncernen 1987.

Semperit: skapades 1824 i Österrike i det som blev den första däckfabriken i Europa. Märket gick samman med Continental 1985.

Barum: ett mycket välkänt däck i Tjeckien, som är dess hemland. Det grundades 1945 och är en del av den tyska koncernen sedan 1992.

Andra märken i samma koncern: Gislaved, Viking, Euzkadi, Matador, Mabor, Sime.

Bridgestone

Firestone: amerikanskt märke som är mycket populärt på andra sidan Atlanten och det skapades år 1900. Det tillhör Bridgestone-koncernen sedan 1988.

Nokian: specialisten på vinterdäck, grundades 1904 i Finland och tillhörde tidigare Nokia (just det, den kända telefontillverkaren!). Bridgestone blev den största delägaren efter återköpet av delar från telekommunikationsjätten som ändrat strategi.

Lassa: grundades av den turkiska koncernen Sabanci 1974 och Lassa kallades under en lång tid Brisa när man arbetade tillsammans med Bridgestone. Märket är nu en del av ett gemensamt företag tillsammans med den japanska jätten.

Uniroyal: just det, även de! Distributionsrättigheterna för märket tillhör Bridgestone för Australien.

Ett annat märke från samma koncern: Dayton.

Goodyear

Dunlop: 1999, efter att ett gemensamt företag skapats av Sumitomo och Goodyear, gick dessa två samman för att distribuera märket Dunlop över hela världen. Goodyear återtog sedan Sumitomos andelar och blev ensam distributör för Dunlop i Europa och Nordamerika. I andra länder (Turkiet, Ryssland, asiatiska länder) äger Sumitomo fortfarande Dunlop.

Sava: slovenskt märke som skapades 1948 och är en del av Goodyear-koncernen sedan 1998.

Fulda: detta tyska märke grundades i fabriken med samma namn år 1900 och det tillhör Goodyear sedan 1962.

Andra märken i samma koncern: Debica, Douglas, Kelly, Fierce, Lee.

Pirelli

CEAT: skapades 1924 i Turin av en viss Virginio Bruni Tedeschi, farfar till sångerskan/mannekängen/före detta första damen i Frankrike, Carla Bruni-Sarkozy. CEAT har numera flyttat till Indien och såldes till Pirelli 1970.

Metzeler: detta märke för motorcykeldäck grundades 1863 i Tyskland. Det gick med i Pirelli-koncernen 1986.

Andra märkeskoncerner

Vredestein gick med i Apollo-koncernen 2009.

Hankook har flera olika märken, till exempel Aurora, Kingstar, Rotex eller Laufenn.

Yokohama äger märken som Alliance, Galaxy, Mohawk. 

När det gäller Cooper Tires, är koncernen moderbolag för flera andra märken som Avon, Dean, Mentor, Mastercraft, Definity, Roadmaster, Mickey Thompson …

Notera att Sumitomo, som överlät distributionen från Dunlop till Goodyear i Europa, Nordamerika och Oceanien, har rättigheter för märket i Asien, Afrika och Latinamerika. Sumitomo har även distributionsrättigheter för Goodyear i Japan och äger tillverkaren Falken över hela världen.