Evenemang som organiseras av däcktillverkare - Toyo Tires utvecklar ”noair”, en däckprototyp utan luft

Toyo Tires utvecklar ”noair”, en däckprototyp utan luft

Tillverkare Publicerat den 2017-09-19 av Yannick O’Conor

Den japanska tillverkaren, Toyo, har meddelat att man utvecklar ett däck utan luft, som man kallar för ”noair”. Det är anpassat för elbilar och det ser ut som att de snart kommer att dyka upp på marknaden.

Toyo_noair_couleur Toyo räknar med att inom kort börja marknadsföra ”noair” - Copyright © : Toyo Tyres

Ett däck som man arbetat med länge

Ingen luft eller fälg längre. Toyo har aviserat utvecklingen – som är mycket avancerad – av en alternativ lösning till traditionella däck. Man behöver inte pumpa däcket med namnet ”noair”, eftersom precis som dess namn anger ... så behöver man ingen luft för att köra med det. Toyos ingenjörer började sitt forskningsarbete redan 2006, men det är inte förrän nu som man presenterar sin användbara prototyp efter att man 2012 släppte ett konceptdäck.

Toyo_noairCopyright © : Toyo Tyres

Ingen luft, inga problem

Prototypen ”noair” från Toyo är uppdelad i två tydliga delar:

  • Den yttre delen består av en slitbana av gummi som garanterar grundläggande prestanda för däcket såsom körprecision, bromsförmåga och reaktivitet.
  • Den inre, som består av mycket hårt kisel och är uppbyggd av ekrar som korsar varandra och bildar ett X. Denna struktur, som är däckets stora innovation, kommer att kunna klara av hela fordonets belastning utan minsta lilla luft.

Förutom att det inte längre finns någon risk för punktering, så är däcket utan luft från Toyo även miljövänligt när det gäller bränsleekonomi.

Toyo försäkrar: ”noair” är åtta gånger mer effektivt än de gamla prototyperna. Det är till och med 25 % bättre, än vissa andra däck som säljs av tillverkaren, när det gäller rullmotstånd.

Men den japanska tillverkaren tillstår ändå att det fortfarande återstår en del arbete innan de kan marknadsföra sitt däck utan luft, i synnerhet när det gäller körkomfort. Men på Toyo är man ända mycket optimistisk när det gäller kunna slutföra denna process.