Tips och råd för att sköta om dina däck - Efter hur många år ska man byta sina däck?

Efter hur många år ska man byta sina däck?

Sköta sina däck Anna

Ett däck är en utrustning som inte bara slits för varje kilometer som den rullar, utan det blir även gammalt. Under årens gång förändras dess beståndsdelar och däckets prestanda försämras. Det är därför som de flesta tillverkare råder bilisterna att kontrollera däcken en gång om året efter fem års användning och byta ut dem när de uppnått åldersgränsen på tio år.

Gamla däck Däck med sprickor på sidorna - Copyright © : Philboy - Caradisiac

Förväxla inte slitage med åldrande

Ett däck består av många olika material (gummi, ståltrådar, textilfibrer …), vars kvalitet inverkar direkt på däckets prestanda. De olika beståndsdelarnas egenskaper förändras med tiden.

 Denna förändring beror på många olika faktorer:

  • Klimatförhållanden: även om gummiblandningen är framtagen för att klara av betydande temperaturförändringar, så åldras den snabbare i mycket kalla eller mycket varma områden.
  • Förvaringsförhållanden: luftfuktighet, ventilation, ljus, temperatur, utsatthet för lösningsmedel; det är många olika faktorer som påverkar förvaringens kvalitet, och alltså även däckets livslängd. För att inte tala om på vilket sätt däcken förvaras…  

  • Användningsförhållanden: däckets livslängd beror mycket på vilken belastning det utsätts för, körningen (snabbhet, acceleration, inbromsning ...), trycket och hur det underhålls ...

Därför är det svårt att ange rekommenderad användningstid för ett däck.

Kontroll en gång om året efter fem år

Det bästa är att kontrollera däcken regelbundet för att säkerställa att de inte är skadade eller uppvisar tecken på för tidigt slitage eller åldrande: deformationer eller sprickor på slitbanan, på skuldran eller sidorna.

De flesta tillverkare rekommenderar en kontroll varje år efter fem års användning och utbyte av däck som är tio år eller mer, även om de inte uppnått lägsta slitagegränsen.