Tips och råd om vinterdäck - Använda dubbdäck på rätt sätt

Använda dubbdäck på rätt sätt

Dina vinterdäck

Dubbdäck förbättrar greppet på snöiga och hala underlag. Men deras effektivitet i jämförelse med vinterdäck, som inte är dubbade, visar sig inte förrän mellan – 8°C och 0°C.

Mönsterprofil dubbdäck Slitbana dubbdäcket X-Ice North - Copyright © : All Rights Reserved

Ett dubbdäck är ett vinterdäck som har metallpiggar på slitbanan, vilket ger ett bättre grepp på snöigt och halt underlag.

Ett dubbdäcks kvalitet beror på metallpiggarnas hållbarhet, antal dubbar och hur de sitter såväl som hur hållbar deras förankring är (vad som krävs för att rycka ut dem).

Men deras effektivitet i jämförelse med vinterdäck, som inte är dubbade, visar sig inte förrän mellan – 8°C och 0°C, enligt experter från Michelin.

Nackdelar med dubbdäck: de bullrar mer och slits snabbt ut vid körning på bar vägbana. Dessutom ger de sämre grepp på vått underlag.

Dubbdäcket Kleber Kapnor 5Copyright © : rezulteo

Dubbdäcket Kleber Kapnor 5 (© rezulteo).

 

 

 

Regler för dubbdäck

I Sverige är det tillåtet att använda dubbdäck från 1 oktober till 15 april, men även restan av året om väderförhållandena kräver det eller om man förutser att det kommer att krävas (finns det snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan anses det vara vinterväglag och därmed tillåtet). Alla däck måste vara dubbade. Det finns lokala förbud mot fordon med dubbar. Kontakta din kommun för att veta vad som gäller i ditt område.