Tips och råd om vinterdäck - Är dina vinterdäck lagliga i Sverige?

Är dina vinterdäck lagliga i Sverige?

Dina vinterdäck

I Sverige är vinterdäck obligatoriska från 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Men vad är då definitionen av vinterdäck? För att underlätta för bilister att hitta rätt har The Scandinavian Tire & Rim Organization (STRO) publicerat en lista med däck som motsvarar den lagliga definitionen av vinterdäck. Är dina däck med på listan?

Sverige är ett av länderna i Europa där vinterdäck eller speciell utrustning är obligatorisk under en period av året. Denna obligation gäller från den 1 december till den 31 mars för personbilar klass I, lätta lastbilar, minibussar och personbilar klass II med en totalvikt av högst 3,5 ton.

Många bilister tror att de kör regelriktigt efter att ha monterat däck med märkningen ”M+S” (Mud + Snow). Även då denna märkning är ett krav, räcker det inte för att ett däck ska anses som ett vinterdäck.

Definitionen upprätthållen av Transportsstyrelsen fastställer att för att betraktas som vinterdäck måste ”däcken vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta M + S.”

För att hjälpa bilister att köpa vinterdäck som överensstämmer med förordningen, publicerar The Scandinavian Tire & Rim Organization (STRO) varje år en lista med alla däck och däckmärken som lever upp till lagliga definitionen av ett vinterdäck.

För att verifiera om dina däck finns på listan, ladda ner STRO:s nya lista uppdaterad 2016-10-20.