Tips och råd om vinterdäck - Hur bra är det med snöstrumpor?

Hur bra är det med snöstrumpor?

Dina vinterdäck

Tar inte mycket plats, lätta att montera och de är ett intressant alternativ till snökedjor vid tillfällig användning. Svag punkt: de är ömtåliga och lämpar sig inte som specialutrustning för vinterförhållanden.

Snöstrumpor för däck Copyright © : All rights reserved

I dag finns det två typer av snöstrumpor på marknaden: billigare modeller i textil och en mer tålig, men också dyrare, i blandat material.

Snöstrumpor i textil

SnöstrumporCopyright © : All rights reserved

De utgörs av en ett textilöverdrag som täcker däcket och på så vis isolerar det mot snön. När de monterats på ett fordon påverkar de inte säkerhetssystem (ABS, ESP) och de förstör inte aluminiumfälgar. Snöstrumpor är tillverkade i polyester, en fiber som absorberar vatten och maximerar greppet. Man kan köra problemfritt i 50 km/tim. Nackdelar: de slits snabbt ut på torrt, sandigt eller saltat underlag och är inte lika effektiva som snökedjor på is och i djup snö.

Råd från rezulteo – Ett bra alternativ om det inte snöar så ofta där du bor.

Snöstrumpor av kompositmaterial

Michelin Easy GripCopyright © : Michelin

Vissa snösockmodeller som är gjorda av kompositer kan vara godkända som vinterutrustning i vissa länder (dock inte i Sverige). De är oftast nätformade sammankopplade till ett inre elastiskt band, förstärkt med stålringar. Den här typen av snösockor är lätta att sätta på däcket och är tillverkad för att vara robust. De försäkrar också bra väghållning och en mjuk körning. Nackdelar: de är dyrare än vanliga snösockor.

 

Råd från rezulteo – En perfekt kompromiss om man tycker att snökedjor är alldeles för otympliga och vanliga snöstrumpor alldeles för ömtåliga.

Se även

>> Michelins presentation av Easy Grip

>> Välja rätt snökedjor