Tips och råd om vinterdäck - När måste man använda snökedjor?

När måste man använda snökedjor?

Dina vinterdäck Julio

Om man har vinterdäck kan man köra säkert och hålla sig inom lagens ramar i de flesta fall. Men man har även nytta av att ha ett par snökedjor i bilens bagageutrymme om man hamnar i mycket svåra förhållanden. I synnerhet i bergsområden.

Snökedjor på bilen Snökedjor är en användbar utrustning vid kraftigt snöfall eller i bergsområden - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Vad säger lagen

Skylt vid snöig vägCopyright © : ©istockphoto - ermingut
Eftersom man använder vinterdäck i allt större utsträckning, krävs snökedjor bara i undantagsfall. Vinterdäckens prestanda när det gäller väghållning och grepp räcker i de allra flesta fall. Dessutom ger skyltningen som signalerar B26, det vill säga att det är obligatoriskt med snökedjor på vissa vägsträckor, ofta dispens för fordon som har vinterdäck.

> Regler för vinterdäck, snökedjor och dubbdäck i Europa

 

En försiktighetsåtgärd  

Montering av snökedjorCopyright © : All Rights Reserved
I vissa situationer behöver man väl ändå använda snökedjor? Ja, på vintern är det en säkerhetsinvestering att ha ett par snökedjor i bagageutrymmet. Denna försiktighetsåtgärd gör att man kan klara av ett plötsligt och rikligt snöfall och fortsätta att köra utan att man behöver vänta på snöröjning. Det är mycket viktigt, och i synnerhet om man befinner sig i en brant sluttning och har snökedjor monterade, att inte köra i mer än 50 km/tim.

> Snökedjor: råd vid körning 

 

Välja rätt snökedjor

Kryssmönstrade snökedjorCopyright © : www.mtk-auto.fr
När du köper snökedjor ska du se till att de passar till ditt fordon och fordonets däckdimension. Annars kan sidorna på dina däck skadas, vilket kan leda till problem.  En allmän regel är att man ska välja kedjor som har många länkar på kontaktytan: det gäller för kryssmönstrade snökedjor eller parallellmönstrade består av minst tolv tvärgående element på ett medelstort däck.

Olika typer av snökedjor 

 

Montering av snökedjor: praktiska råd 

Montering av snökedjaCopyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

>> Snökedjor ska alltid monteras på de drivande hjulen, det vill säga framhjulen på framhjulsdrivna fordon. På bakhjulsdrivna fordon (BMW, Mercedes, Porsche, Ferrari …) eller fyrhjulsdrivna fordon, är det lämpligt att montera på alla fyra hjulen för att inte riskera att framhjulen förlorar greppet.
>> När man köpt kedjorna ska man träna på att montera dem och demontera dem. Tänk på att ha dem i bagageutrymmet på en plats där de är lättillgängliga, tillsammans med ett par vantar och en ficklampa som kan behövas ...
>> När du ska montera snökedjorna ska bilen stå på ett plant underlag. Och glöm inte att dra åt handbromsen.
>> Vid monteringen ska du se till att den greppande sidan på kedjan kommer i kontakt med marken.
>> När du är klar med monteringen får du inte glömma att spänna kedjorna efter några kilometer.
>> Tänk på att koppla ur antisladdsystemet om din bil har ett sådant.
>> Vid slutet av säsongen ska kedjorna rengöras noggrant och förvaras i sin förpackning på en torr plats.