Tips och råd om vinterdäck - Välja rätt snökedjor

Välja rätt snökedjor

Dina vinterdäck

Snökedjor, kryssmönstrade, snabb montering: rezulteo hjälper dig att välja den typ av kedja som passar för dina behov.

Snökedjor Snökedjor erbjuder olika fästningssystem - Copyright © : All Rights Reserved

I bergsområden eller i områden med mycket snö och is, räcker det inte alltid med vinterdäck. Då får man ta fram snökedjorna. Här är de olika modeller som finns på marknaden.

 

Snökedjor 

SnökedjorCopyright © : www.mtk-auto.fr

Som namnet anger består dessa kedjor av parallella rader på däckets slitbana. Om de fungerar korrekt, fungerar inbromsning och körning bättre på grund av att det inte finns några rader med kedjor på längden.

Råd från rezulteo – Snökedjor passar på vanliga vägbanor. Funktionen begränsas i tjocka snölager.

 

 

Kryssmönstrade snökedjor

Kryssmönstrade kedjorCopyright © : www.mtk-auto.fr

De består av flera rader som korsar varandra på slitbanan. Dessa kedjor ger ett mycket bra grepp. De är mycket effektiva både när det gäller drivkraft och inbromsning. Vibrationerna har minimerats, så de påverkar inte körkomforten alltför mycket.

Råd från rezulteo – Välj kryssmönstrade snökedjor som är förstärkta med stållänkar. De ger bättre motstånd och grepp till en rimlig prisskillnad.

 


Kedjor som går snabbt att montera

Kedjor Trad för däckCopyright © : www.mtk-auto.fr

Monteringen av denna typ av kedjor har förenklats genom att det finns en adapter som man sätter fast på fälgen. På så vis positioneras kedjan korrekt när fordonet börjar köra.

Råd från rezulteo – Kedjor snabbmonterade snökedjor är praktiska men ganska dyra, otympliga och de ger inte lika goda prestanda som klassiska snökedjor.

 

 

Och fastsättningen?

Tillverkarna har utvecklat två fastsättningsmodeller för dessa tre modeller: en med bygel och en med vajer. Beskrivning av de två mekanismerna.

> Fastsättning med bygel

Man har en stålbygel som man placerar bakom däcket. Länkarna går utanpå däcket och hålls på plats genom en kedja som sitter utanpå hjulet. Råd från rezulteo – Det är svårt att montera kedjorna med denna teknik. Man måste träna på detta i förväg.

> Fastsättning med vajer 

Däcken lämnas fria och man har en ganska stor monteringsyta. Kedjor med vajer går snabbt att sätta på (i snitt fem minuter) … under förutsättning att man tränat på det innan vintersäsongen sätter igång. Råd från rezulteo – Dessa modeller är de billigaste och mest spridda på marknaden. De är ganska enkla att montera om man känner till systemet.

 Se även

>> Hur bra är det med snöstrumpor?