Tips och råd om vinterdäck - Vinterdäck? Det har inte jag råd med!

Vinterdäck? Det har inte jag råd med!

Dina vinterdäck Anders

Tro inte på detta. Om man alternerar sommardäck och vinterdäck på rätt sätt förbrukar man inte mer gummi.

Vinterdäck Närbild på slitbanor på nya vinterdäck - Copyright © : All Rights Reserved

Visst kostar det en del att köpa fyra vinterdäck och fyra extrafälgar, om man vill slippa montering och borttagning. Men det handlar mer om fasta tillgångar än en extrautgift.

För det första kostar ett vinterdäck inte mycket mer än ett sommardäck: i genomsnitt 30 % beroende på dimension, märke och kategori.

För det andra sliter du inte på dina sommardäck när du kör med dina vinterdäck Om du använder dina vinterdäck under fem månader (från november till mars) förlängs livslängden för dina sommardäck med lika lång tid. Resultat: om en bilist, som använder sig av en däckuppsättning, i genomsnitt byter däck vart tredje år i stället alternerar mellan sommardäck och vinterdäck på ett korrekt sätt, räcker dessa däck i sex år (läs textrutan).

Och slutligen får man ställa sig frågan om det inte är en god investering när den leder till att man kan köra säkert under vintersäsongen? Om du tar med denna utgift i din budget kan du känna dig lugn och säker. Enligt en undersökning som utförts av Däckbarometern oroar sig 85 % av bilisterna för att körförhållandena på vintern ökar olycksrisken.

 

Betala mindre för vinterdäcken

På vintern sänker man hastigheten. Då kan man minska kostnaderna för sin investering genom att välja vinterdäck med lägre hastighetsindex än sommardäckens. Det rekommenderas att man inte minskar hastighetsindexet med mer än en bokstav. Man kan till exempel gå från W (270 km/tim) till V (240 km/tim).

Slits vinterdäcken ut snabbare?

Inte alls. Under vinterförhållanden slits inte gummit på vinterdäcken så mycket. Däremot slits det snabbare om däcket används när temperaturen går över 7°C. På samma sätt slits ett sommardäck som används i vinterförhållanden snabbare, eftersom det utsätts för mer påfrestningar: mer inbromsning, mer sladdning, svårare med väghållning, slirning vid start ...