Tips och råd om vinterdäck - Vinterdäck, dubbdäck, snökedjor: all utrustning som behövs för att ta sig an snön och kylan

Vinterdäck, dubbdäck, snökedjor: all utrustning som behövs för att ta sig an snön och kylan

Dina vinterdäck Anders

Är det någon skillnad mellan ett snödäck och ett vinterdäck? Kan man köra överallt med dubbdäck? När ska man sätta på snökedjorna? Allt du behöver veta om den bilutrustning som krävs för att ta sig an vinterförhållanden.

Avtryck vinterdäck Den kompletta guiden för vinterutrustning - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Vinterutrustning

 

 

VINTERDÄCK: effektiva redan när temperaturen sjunker till 7°C

All säsong däck; sommar och vinterCopyright © : All Rights Reserved

Vinterdäck eller inte? Vinterdäck är det enda däck som gör att man säkert kan ta sig an vintersäsongen – vare sig det regnar, blåser, snöar eller fryser på. Vinterdäcket har en gummiblandning och mönsterprofil som skiljer sig från sommardäcket. 

Gummiblandning Vinterdäcket är tillverkat av ett gummi som förblir mjukt i låga temperaturer och ökar greppet på isiga underlag.

Mönsterprofil Mönsterstrukturen är mer sajpad, vilket ger bättre drivkraft, bromsförmåga och minskar risken för vattenplaning.

Se även:

NORDISKT DÄCK: för att ta sig an extrema vinterförhållanden

 

Nordiska däckCopyright © : All Rights Reserved

De nordiska däcken är framtagna för att köra i temperaturer under -10°C och på snöiga vägar under flera av årets månader. De ger bättre väghållning och förbättrar greppet på snöiga och isiga vägar. De används till exempel Sverige, då det kan krävas av vårt klimat.

Se även:DUBBDÄCK: användningen är reglerad

DubbdäckCopyright © : All Rights Reserved

Dubbdäck är vinterdäck eller nordiska däck som har metallpiggar som garanterar bättre grepp och väghållning på snöiga och isiga vägar. Användning av dem är förbjuden eller strikt reglerad i många europeiska länder. I Sverige till exempel får man bara ha dubbdäck från den 1:a oktober till den 15:e april och när det råder vinterväglag.

Se även:

 

 

ÅRET-RUNT-DÄCK: när vintern är mild

 

Året-runt däck på vinternCopyright © : All Rights Reserved

Året-runt-däcken är framtagna för den nordamerikanska marknaden och de kallas även ”All Season” eller ”All Weather” och de är en kompromiss mellan sommardäck och vinterdäck. Deras prestanda under vintertid är bättre än sommardäckens, men de är inte lika bra som vinterdäckens. De passar i områden med milda vintrar. Var uppmärksam, mellan 1:a december och 31:a mars måste man ha vinterdäck monterade vid vinterväglag. Med vinterdäck menas däck med markering m+s, och de måste även vara särskilt framtagna för vinterkörning. Det är inte alla året-runt däck som är tillåtna vinterdäck i Sverige, läs mer här.

Se även:

 

 

SNÖKEDJOR: obligatoriska i vissa situationer

 

SNÖKEDJORCopyright © : All Rights Reserved

Det är klokt att ha ett par snökedjor i bagageluckan om man skulle hamna i situationer med djup snö eller om man ska köra på bergsvägar för att till exempel ta sig till olika skidorter där det inte plogas ofta. Med snökedjor får hjulen bättre grepp och drivkraft på snöiga vägar.

Se även: