Tips och råd för att köpa rätt däck - Kinesiska däck: vilket pris har din säkerhet?

Kinesiska däck: vilket pris har din säkerhet?

Köpa rätt däck Johan

De kinesiska däcken säljs för priser som konkurrerar ut allt på däckmarknaderna och de drar därför till sig köpare som vill komma undan billigt. Men tyvärr klarar dessa däck inte de jämförande testerna. I synnerhet när det gäller prestanda på vått underlag.

Kinesiska däck och säkerhet Hur säkert är ett kinesiskt däck? - Copyright © : rezulteo

Fler än 300 kinesiska märken har recenserats

Det är omöjligt att i detalj räkna upp de kinesiska däckmärken som importerats till Europa. Det lär finnas fler än 300, enligt våra experter. LingLongWanLiBlackstone, Goodride och Infinity figurerar bland de mest kända. Men det kommer nya varje månad … Det är sant att om man i Kina ska lansera ett däckmärke så krävs det framför allt marknadsföring, eftersom tillverkarna ofta tillverkar däck för andra märken än sitt eget …

 

Oslagbara priser ...

Den största marknadsfördelen för de kinesiska däcken är utan tvekan priset: de är 20 till 50 % billigare än produkter från förstklassiga konkurrenter … Om man tar en vanlig dimension som 185/60 R15 H, så erbjuder sajten Bythjul Sava Intena HP för mindre än 534 kr, samtidigt som Bridgestone B250 säljs för omkring 947 kr. Det handlar alltså om nästan halva priset: då är det verkligen värt att tänka efter …

Dessutom är de kinesiska däcken lättillgängliga. Om det är svårt att hitta dem på olika bilcentra eller hos däckspecialister, så kan man enkelt köpa dem på internetsajter. På till exempel sajten pneus-Online, så är ett femtontal märken kinesiska av de 83 som erbjuds.

 

... men de har sviktande prestanda på vått underlag

Ja, det är där skon klämmer – när det kommer till prestanda. Det kan man konstatera om man tittar på resultaten från jämförande tester som publiceras av motormagasin eller oberoende organisationer som Adac (tysk motorklubb) eller TÜV SÜD. Panelen som bedömer däcken kommer i fortsättningen ofta att ha ett eller två kinesiska däck som har svårt att klara sig vid en jämförelse med andra däck.

Från det senaste testtillfället då Adac jämförde sommardäck, finns två kinesiska produkter i dimensionen 185/60 R15 H: det handlar om Rotallia Radial F108 och Sailun Atrezzo SH402. Båda finns med bland de lägsta betygen med med mycket dåliga resultat vid körning på våta vägar: lång bromssträcka, dåligt motstånd mot vattenplaning ... Med andra ord, dessa däck är direkt farliga när det regnar.

Totalt sett är prestanda som hör ihop med säkerhet otillräckliga, ja rent ut sagt dåliga. Det finns dock ett område där de kinesiska däcken briljerar: det låga rullmotståndet, vilket gör att de får bra betyg för energieffektivitet.

Slutsats: i dagens läge innebär ett inköp av kinesiska däck allvarliga risker. Det attraktiva priset får inte leda till att man glömmer att dessa produkter har många brister när det gäller säkerhet.