Tips och råd för att köpa rätt däck - Ska man köpa begagnade premiumdäck eller nya lågprisdäck?

Ska man köpa begagnade premiumdäck eller nya lågprisdäck?

Köpa rätt däck Anders

Du bör köpa nya däck. Det är helt säkert. Det är ändå en stor investering och då vill du ha bästa möjliga kvalitet och pris. Tänk på att det finns mycket att välja bland och även många risker.

Två däck sida vid sida Rezulteo informerar om skillnaden mellan att köpa ett begagnade premiumdäck eller ett nytt lågprisdäck - Copyright © : Fotolia.com/rezulteo.com

En tajt budget?

Bara det att man kör omkring med sitt fordon innebär fasta kostnader som inte är så angenäma för ägaren, men nödvändiga. Precis som med bromsklossarna och vätskenivån, tillhör däcken en av de saker som det är nödvändigt att hålla koll på för att bilen ska vara så säker som möjligt. Och när dessa däck ska bytas kostar det en hel del, men det är en utgift som inte går att undvika. Självklart är konkurrensen när det gäller däckprodukter mycket stor och de priser som offereras mycket olika. Och även när det gäller däck finns det möjlighet att köpa begagnade produkter om man vill minska utgiften. Men man får inte göra en alltför farlig kompromiss när det gäller kvalitet och som äventyrar säkerheten. Och om man faller för frestelsen att köpa nya lågprisdäck från ett av de otaliga märken som finns är det viktigt att kontrollera noggrant. Vad du än väljer ska du vara, UPP-MÄRK-SAM! Uppför dig som en upplyst konsument.

 

Nya däck, stora prisskillnader ...

Det krävs pengar och avancerad teknik för att ta fram ett däck. Detta betalar man för när man köper nya däck. i synnerhet om man väljer ett märke som anses förstklassigt såsom MichelinPirelliDunlopContinentalGoodyear eller Bridgestone. Naturligtvis funderar man över om alla produkter som erbjuds har tillräckliga prestanda och om dessa prestanda har en direkt koppling till inköpspriset. Det finns även en prisskillnad på nästan 50 % mellan ett däck från en av de stora tillverkarna som alla känner till och ett däck från en tillverkare av lågprisdäck som kan sänka priserna rejält. Erbjudandena inom detta område är många och man beräknar att  det finns fler än 300 kinesiska märken... och det gäller enbart produkter som importeras till Europa!

 

... Och prestanda

Tyvärr är det riskabelt att enbart ta hänsyn till priset när man köper nya däck. Märkningen av dessa däck bör kunna ge en första uppfattning när det gäller verkliga prestanda som de har generellt. Man kan även notera att de siffror som sitter på de allra billigaste produkterna i allmänhet är mindre homogena ... och det gäller inte bara däckmärkningens tre punkter. Utöver det som anges i märkningen, så är det framför allt däckets mångsidighet som inte är så bra när man väljer ett lågprisdäck. Och det är där det verkliga problemet finns: tänk dig ett däck som är tillräckligt effektivt på torrt underlag eller när det gäller rullmotstånd ... men som blir mycket mediokert på vått underlag. Eller en produkt vars hållbarhet bara är hälften av ett nytt premiumdäck. Eller ett däck som håller tre gånger så länge, men som ger mycket dåliga dynamiska prestanda. Ungefär så ser problemen och riskerna ut när man köper ett lågprisdäck med ett oslagbart pris, men vars pris kommer att vara proportionellt med homogenitetsnivån och följaktligen säkerhetsnivån. Och i allra sämsta fall – om produkten slits ut mycket snabbt – har du inte sparat ett öre när du köpte ett okänt kinesiskt däckmärke, eftersom du måste köpa nya däck tidigare än du tänkt dig.

 

Och varför inte ett begagnat premiumdäck?


Vill du ha en produkt av hög kvalitet men inte betala det höga priset för ett förstklassigt nytt däck? Då finns det en annan lösningvälj en begagnad premiumprodukt. Precis som det finns en marknad för begagnade bilar så finns det även en för begagnade däck. Denna marknad håller för övrigt på att expandera både när det gäller distributionsnätverk, internetsajter och till och med bilskrotar. Här kan man få konkurrenskraftiga priser även för däck i den högre prisklassen.

Men tyvärr finns det även påtagliga problem. Det är ju så att däck är en förbrukningsartikel. Bortanför en viss slitagegräns blir de självklart sämre att använda och till och med olagliga. Lagen säger att mönsterdjupet måste vara minst 1,6 millimeter på det mest slitna stället på ett sommardäck, 3 milimeter på ett vinterdäck, om denna gräns passeras blir däcket olagligt. Ju mer slitet det begagnade däcket är, desto snabbare närmar sig den minimigräns som lagen har fastslagit. Och desto kortare tid kan du använda däcket. Inköpspriset för begagnade däck är för övrigt ofta anpassat till däckens slitagenivå och det ungefärliga antal kilometrar som återstår innan de behöver bytas. Och glöm inte att kontrollera däckets allmäntillstånd och eventuella skador eller oregelbundet slitage. Om ovanstående förekommer bör man undvika att köpa däcken. Glöm inte heller att lagen anbefaller att man ska ha däck av samma sort på samma axel (av samma storlek, typ och dimension). Och slutligen är det så att ett gammalt däck (mer än fem år) har en sämre gummikvalitet. Tänk på att kontrollera däckens ålder.

Avslutningsvis är det så att de prestanda man får med ett begagnat däck i gott skick helt klart kommer att vara bättre och mer homogena än på ett lågprisdäck, men självklart håller begagnade premiumdäck inte lika länga som nya premiumdäck.

 

Ekonomi på lång sikt?


Ska man då köpa nya lågprisdäck eller begagnade premiumdäck? I alla situationer ska man undersöka däckens effektivitet noggrant på alla viktiga områden (väghållning på torrt och vått underlag, rullmotstånd, slittålighet, bromsförmåga på torrt och vått underlag ...). I princip kan man säga att ett begagnat premiumdäck alltid har bättre prestanda men man måste noggrant kontrollera slitagenivån på gummit och mönsterstrukturen.

Det säger sig självt: om du vill bibehålla högsta möjliga prestanda så länge som möjligt, så är den bästa lösningen att köpa nya premiumdäck.

Det finns dock en situation när det kan vara lämpligt att välja begagnade premiumdäck: om du ska köpa vinterdäck som du kommer att använda väldigt lite. Även om körsträckan i detta fall blir kortare, kommer du antagligen att göra en bra affär utan att tumma på effektiviteten och säkerheten.