Tips och råd för att köpa rätt däck - Var kan jag köpa mina däck?

Var kan jag köpa mina däck?

Köpa rätt däck Lars

Generalagent, däckspecialist, bilcenter eller e-handel: Det gäller att du väljer rätt när du ska byta däck. Fördelar och nackdelar med de olika tillvägagångssätten.

Köpa bildäck Bilverkstäder, generalagenter, specialsajter: hitta det inköpssätt som passar dig bäst - Copyright © : Fotolia.com/rezulteo.com

Det rikliga utbudet, betydande prisskillnader mellan återförsäljare gör att det är viktigt att du utvärderar de olika möjligheter som erbjuds när det är dags att byta däck.

 

Hos din generalagent eller din bilverkstad

+ praktiskt
– dyrt

Det är den mest bekväma lösningen. Vid den senaste kontrollen talade din generalagent om för dig att du behöver byta däck kommande säsong. Han erbjöd sig att ta hand om allt: beställning, montering och justering. Fakturan kommer förvisso att bli lite högre, men det är priset du får betala när du slipper ta hand om det själv.

 

Hos en däckspecialist (Euromaster, Point S, FirstStop …)

+ urval, professionalism
 finns inte överallt

Fördelen med specialistnätverk är att du får en kvalitetstjänst snabbt och enkelt, ett stort urval av märken och däckmodeller, attraktiva priser och regelbundna erbjudanden.

 

På ett bilcenter (Norauto, Feu Vert, Speedy …)

+ närhet, service
 inte specialister

Om du inte har ett specialistnätverk där du bor, är det bra att välja ett bilcenter. Där finns de viktigaste däckmärkena och många olika tjänster erbjuds. Dessutom kan du passa på och byta olja och göra en hjulinställning.

 

Hos en online-försäljare

+ mycket bra priser
– inte så mycket rådgivning

Under senare år har nya återförsäljare dykt upp. De finns bara på nätet (inga butiker). Fördel: de erbjuder ett stort urval av referensdäck till priser som utmanar all konkurrens (30 till 60 % billigare än i butiker eller hos generalagenter). Och när det gäller montering? Då är det mycket enkelt. Man samarbetar ofta med monteringscentra över hela området. När du köpt dina däck tar du kontakt med det center som ligger närmast dig.

Vissa specialistnätverk har även öppnat butiker för e-handel. Så du kan sitta vid datorn och köpa dina däck i lugn och ro och därefter få de monterade på det center som ligger närmast dig.

 

Välja däck på fem minuter

Så här gör du för att göra ett bra val på minsta möjliga tid.

1. Anteckna dina däcks egenskaper: bredd, höjd, diameter, belastningsindex, hastighetsindex. Så här tyder man däckmärkningen.

2. Precisera hur du använder din bil (stadskörning, landsvägskörning, sportig körning, olika typer av terräng) och bestäm däcktyp (sommar, vinter).

3. Bestäm maximala prestanda: säkerhet, komfort eller ekonomi.

4. Hitta den återförsäljare som lämpar sig bäst för dina behov: bilcenter, däckspecialist, e-handelssajt, generalagent? Leta efter däckcentra i telefonkatalogen

Välj ett monteringscenter: pris, närhet, professionalism. Var kan jag köpa mina däck?