Tips och råd för att köpa rätt däck - Vilka däck passar i den miljö där jag kör?

Vilka däck passar i den miljö där jag kör?

Köpa rätt däck

Det räcker inte enbart med tillverkarens rekommendationer när man ska välja däck. Man måste även ta hänsyn till sina körvanor och den miljö där man kör.

Bilförare Man ska även välja däck utifrån sina körvanor - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Man väljer inte samma typ av däck om man först och främst använder bilen för korta sträckor i stadstrafik eller om man tillryggalägger kilometer efter kilometer på motorvägar, som när man kör en sportbil eller ett fyrhjulsdrivet fordon.

Till största delen stadskörning

  Körning i stadstrafik kännetecknas av många trafiksignaler, många korsningar och en ökad risk att träffa på hinder (fotgängare, cyklister, mopeder …). Alla dessa faktorer utsätter däcket för otaliga inbromsningar och accelerationer, för att ta sig förbi hinder. Man måste därför ta med dessa faktorer och prioritera vissa prestanda hos ett däck.

  • Bromssträcka Det krävs däck som garanterar en minimal bromssträcka, både på vått och torrt underlag.
  • Kraftfullhet Välj slittåliga däck. I stadstrafik utsätts däcken för otaliga inbromsningar och starter. 

Till största delen körning på landsvägar och motorvägar

Motorvägar är en infrastruktur som skiljer sig från andra vägnätverk på tre punkter: hastighet, resans längd, mycket trafik vid storhelger och semester.

Prioritera följande prestanda:

  • Lång hållbarhet – Med tanke på den regelbundna och höga hastigheten, utsätts däcken för mer slitage än vid andra påfrestningar. Välj därför däck med lång livslängd.
  • Körkomfort För att förhindra trötthet vid långa resor ska man välja däck som ger god körkomfort, både när det gäller vibrationer och bullernivå.
  • Bromssträcka Med tanke på den höga marschfarten krävs det däck som garanterar en minimal bromssträcka, både på vått och torrt underlag.

Körning med sportbil 

Om man gillar sportig körning, ska man ha däck som ger en enastående väghållning och respons i kurvor (inom de tillåtna säkerhetsreglerna eller på tillåten bana).

  • Råd: välj gärna högprestandadäck, det vill säga sportdäck (körning på bana), de kommer att motsvara förväntningarna.

Körning med fyrhjulsdrivet fordon 

Även här finns det ett mycket stort urval utifrån den typ av fyrhjulsdrivet fordon man kör (SUV eller fyrhjulsdrivna fordon som ska ta sig fram i svåra förhållanden) och utifrån användningsområde: körning enbart på vägar, blandad körning (motorvägar och andra vägar) eller många olika typer av terräng. 

Vinterdäck är en säkerhetsinvestering

Alla däcktillverkare erbjuder i dag vinterdäck som är anpassade till olika typer av fordon och användningsområden. Med dessa däck kan man köra säkert så snart medeltemperaturen går under 7 °C. Ett köp av sådana däck är självklart en investering, men den betalas snabbt tillbaka: först och främst när det gäller säkerhet och dessutom sparar du dina sommardäck.

>> Mer information om vinterdäck