Tips och råd för att köpa rätt däck - Vilka däck ska jag välja till min bil?

Vilka däck ska jag välja till min bil?

Köpa rätt däck Karl

Första kriteriet vid val av däck: typ av fordon. Vare sig du kör en stadsbil, en sedanbil, ett nyttofordon eller ett fyrhjulsdrivet fordon, ska du alltid lyssna på biltillverkarens rekommendationer.

Stillastående fordon Däckvalet avgörs först och främst utifrån vilken typ av fordon det handlar om - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Det är viktigt att veta att de däck som ursprungligen monterades på fordonet eller däck vid första monteringen, godkändes av biltillverkaren och däcktillverkaren tillsammans. De tar särskilt hänsyn till:

  • hjulhusen
  • fälgdimension
  • prestanda vad gäller fordonets hastighet
  • bromsförmåga
  • fordonets vikt

Hur bra är förstamonteringsdäcken?

De så kallade förstamonteringsdäcken är helt enkelt ursprungsdäcken, de som biltillverkaren valde till sitt fordon. Är de den bästa referensen? Inte nödvändigtvis.

Vissa däck har utformats specifikt för en biltillverkare. Detta speciella godkännande från tillverkaren talar om specifika egenskaper för dina däck. Dessa egenskaper handlar mest om däckets inre konstruktion, lastkapacitetsindex och hastighetsindex. Dessa egenskaper anges på däckets sida.

När du ska byta däck är det viktigt att du rättar dig efter biltillverkaren rekommendationer.

Däremot finns det tabeller på dimensioner: den europeiska tekniska organisationen för däck och fälgar (European Tyre and Rim Technical Organisation, ETRTO) samlar de stora däcktillverkarna och tar fram normer utifrån en basdimension som gör att man kan använda kompatibla varianter tillsammans med fordonets tekniska egenskaper.

Obs! Tekniska kontrollcentra kontrollerar att de monterade däcken uppfyller kraven.

De kriterier som tillverkaren tagit fasta på kan skilja sig från de kriterier som du har. Här är den hierarki som oftast används:

1. Väghållning

2. Buller vid körning

3. Bromsförmåga på torrt underlag

4. Bromsförmåga på vått underlag

5. Livslängd

Anledningen är enkel: De tre första kriterierna är vanligtvis de som föraren är intresserad av på ett fordon! 

När du byter däck finns det inget som tvingar dig att välja samma märke och modell som tillverkaren ursprungligen gjorde. Det räcker att du respekterar specifikationerna som tillverkaren angett för ditt fordon.