Ny däckmärkning - Förbud mot att sälja de däck som fått de sämsta betygen i den europeiska märkningen

Den europeiska märkningen: förbud mot att sälja de däck som fått de sämsta betygen

Ny däckmärkning Publicerat den 2017-05-05 av Yannick O'Conor

Från och med den 1 maj 2017 kommer man inte längre att kunna sälja de personbilsdäck som fått betyget G för rullmotstånd och F för bromsförmåga på vått underlag i den europeiska märkningen.

Förbud mot att sälja vissa däck Copyright © : rezulteo

Även om det sedan den 1 november 2014 är förbjudet att sälja däck med betyget G för rullmotstånd och F för bromsförmåga på vått underlag i den europeiska märkningen, så har man fortfarande kunnat sälja dessa i 30 månader om de tillverkats före detta datum. Från och med den 1 maj kommer detta inte längre att vara möjligt, eftersom det från och med detta datum kommer att vara förbjudet att sälja dessa däck till personbilar och SUV:ar i Europa. Men var uppmärksam på att detta inte gäller vinterdäck med betyget F för bromsförmåga på vått underlag och vissa andra däck med betyget G för rullmotstånd i den europeiska märkningen. Dessa däck kan fortfarande säljas.

Vad betyder detta i själva verket för konsumenterna? Självklart ska tillverkare och försäljare rätta sig efter dessa nya krav. Vi uppmanar alltså er att kontrollera att de sommardäck som ni köper minst har betyget F för rullmotstånd och E för bromsförmåga på vått underlag i den europeiska märkningen.

Märkningen är obligatorisk inom EU för alla däck som säljs sedan november 2012. Den informerar konsumenterna genom att den betygsätter däcken enligt tre kriterier: rullmotstånd, väghållning på vått underlag och bullernivå.