Ny däckmärkning - Inga däck med AA-klassificering före 2013

Inga däck med AA-klassificering före 2013

Ny däckmärkning Publicerat den 2013-01-01

Just nu finns det inga däck som har en AA-märkning, inte ens bland de stora märkena. Den europeiska lagstiftningen har satt ribban mycket högt, i synnerhet när det gäller energieffektivitet. Tillverkarna tillkännager att de första däcken med AA-märkning kommer 2013. I väntan på dem duger märkningarna B och C gott.

Inga däck med AA-märkning 2012 Copyright © : rezulteo

Nivåhöjningen är en viktig del för initiativtagarna till däckmärkningen. Med denna åtgärd vill den europeiska lagstiftningen få tillverkarna att tillverka däck som är ännu säkrare och mer miljövänliga. Det är därför man tagit fram en graderingsskala för viktiga prestanda.

Just nu är det endast ett fåtal däck på marknaden som gör sig förtjänta av en AA-märkning. De AA-däck som tillverkarna presenterat under de senaste månaderna är till största delen prototyper. Det gäller för Pirelli med Cinturato P7 Blue, för Bridgestone med EP001S eller Goodyear med EfficientGrip AA.

Enligt våra undersökningar är det bara 10 % av de aktuella däcken som har ett A för bromsförmåga på vått underlag (mestadels sommardäck) och mindre än 0,5 %, ett A för energieffektivitet. Det är alltså detta kriterium som behöver förbättras mest i framtiden. Under tiden får man nöja sig med märkningarna B och C som redan de ger goda prestanda.

Alla stora tillverkare lägger redan nu stora summor på forskning för att minska rullmotståndet, en viktig egenskap som påverkar bränsleförbrukningen direkt. Nu gäller det bara att stabilisera och få jämna prestanda för dessa miljövänliga däck , så att förbättringen av energieffektiviteten inte blir på bekostnad av andra prestanda. Vi är alltså på god väg mot en AA-märkning!

Inom samma ämne