Vinterdäck: praktiska råd för att köra i säkerhet - Bridgestone satsar på vinterdäck

Bridgestone satsar på vinterdäck

Vinterdäck Publicerat den 2012-03-05

Bridgestone har investerat i ett testcenter i Sverige. Tillverkaren vill att deras vinterdäck ska vara de främsta i Europa. Vi har besökt Swedish Proving Ground, som ligger i närheten av polcirkeln, för att testa en lovande prototyp.

Test vinterdäck Swedish Proving Ground Bridgestone Copyright © : Bridgestone

lokalisering av Vidsel i FinlandCopyright © : Google Maps
För de stora tillverkarna har den europeiska marknaden för vinterdäck blivit mycket viktig. På tre år har man registrerat en ökning på 50 %, efter det att nya lagar uppkommit (vinterdäck kommer att vara obligatoriska i 11 europeiska länder från och med nu och slutet av år 2012) och för att bilisterna ska tänka mer på säkerhet. 2011 utgjorde vinterdäcken en tredjedel av försäljningen, det vill säga 100 miljoner däck.

 

Det är i detta sammanhang som Bridgestone har skrivit under ett långsiktigt kontrakt med Swedish Proving Ground. Det ligger i Vidsel, i Sverige, cirka tio kilometer från polcirkeln och med hjälp av detta testcenter ska tillverkaren testa sina vinterdäck under optimala förhållanden, nästan tre månader om året. Hur utvecklar man sina expertkunskaper och sin produktserie?