Vinterdäck: praktiska råd för att köra i säkerhet - Nu är det dags att byta till vinterdäck

Nu är det dags att byta till vinterdäck

Vinterdäck Publicerat den 2013-09-04 av Anders

Vintern är här, det åri dags att byta däck. Innan du sätter på vinterdäcken ska du kontrollera hur slitna de är: det kanske är dags att byta. Glöm inte snökedjorna: de kan vara bra att ha vid vissa tillfällen. Sommardäcken ska förvaras på ett sådant sätt att de är i perfekt skick nästa säsong. Och glöm inte att justera trycket i förhållande till temperaturen.

Bil på höstväg Förberedelserna för en optimal körning ska påbörjas långt före vinterns ankomst - Copyright © : iStockphoto.com/rezulteo.com

När ska man sätta på vinterdäcken?

 Vinterdäcken är framtagna för att leverera maximala prestanda när medeltemperaturen går under 7 °C. När ska man byta? I tempererade områden är övergången till vintertid i slutet av oktober en bra signal. I de nordiska länderna eller i Centraleuropa bör man byta till vinterdäck tidigare. I vissa länder är det även till och med obligatoriskt med vinterdäck under de kallaste veckorna. I Sverige måste vinterdäcken på senast den 1:a december om vinterväglag råder. 

>> Regler för vinterdäck, snökedjor och dubbdäck i Europa

>> Däck: påminnelse om vinterregler för däck i Sverige

>> Lagstiftning gällande vinterväglag: vilka regler är det som gäller i våra grannländer?

 

Olika typer av utrustning för att ta sig an vintern

Friktionsdäck, nordiskt vinterdäck, dubbdäck: det finns flera sorters däck som är anpassade för vinterförhållanden. De olika däcken är anpassade för olika klimatförhållanden. Reglerna eller väderförhållandena kräver även ibland att man har snökedjor i bagaget.

>> Snödäck, vinterdäck, dubbdäck, snökedjor: all utrustning som behövs för att ta sig an snön och kylan

 

Det kanske är dags att byta däck ...

 Innan man sätter på vinterdäcken ska man kontrollera deras skick. Mönsterdjup, slitageskillnad mellan däck på samma axel, sprickor eller deformeringar: om däcken uppvisar något av ovanstående symptom ska de bytas omedelbart.

>> Vänta inte in i det sista med att köpa vinterdäck!

 

Körråd inför vintern

Vinterdäck ger bättre säkerhet på snöiga och hala vägar. Men man får inte för den sakens skull glömma de körregler som gäller vid dåligt väder.

>> Vinterkörning 

 

Vad ska man göra med sommardäcken under vintern? 

Sommardäcken ska förvaras på ett bra sätt för att de ska bibehålla sina egenskaper. Temperatur och luftfuktighet, förvaringsvillkor: det är mycket viktigt att hålla sig till vissa principer. En praktisk lösning om man inte har tillräckligt med plats är att: förvara dem på ett däckhotell. Det är många som erbjuder denna tjänst.

>> Hur förvarar man sina däck mellan två säsonger?

Justera vinterdäckens tryck

 Trycket minskar med temperaturen, så tänk på att lägga till några tiotal bar till den siffra som tillverkaren anger.

>> Vilket tryck ska man ha på vintern?