Vinterdäck: praktiska råd för att köra i säkerhet - Test av rezulteo: Är vinterdäck från Pirelli och bilar med kraftfull motor en bra kombination? - rezulteo

Test av rezulteo: Är vinterdäck från Pirelli och bilar med kraftfull motor en bra kombination?

Vinterdäck Publicerat den 2017-02-17 av Julien Taillandier

Aldrig har märket Pirelli varit så involverat i vinterdäckssammanhang. Den italienska tillverkaren tog tillfället i akt i skid-VM i Saint-Moritz och lät oss testa två av sina vinterdäck.

Pirelli-winter-experience Vinterdäcken Winter Sottozero 3 från Pirelli testas på Maserati Ghibli - Copyright © : Pirelli 2017

Det var i staden Suisse i Saint-Moritz som Pirelli lät oss testa två av sina framstående vinterprodukter: Scorpion Winter och Winter Sottozero 3. Det handlade om höga prestanda och nysnö och hör följer exempel på en del utmaningar som krävdes för de aktuella vinterdäcken. 

Pirelli-winter-experience-Sottozero3Copyright © : Pirelli 2017

Bilarnas utveckling har gjort tillverkarnas arbete mer och mer komplicerat under årens lopp. Man har fått anpassa sig till mer och mer tunga och kraftfulla produkter, med däckdimensioner i anslutning till denna utveckling och alltmer aktiva elektroniska anordningar. Problematiken märks mycket mer hos märken, som Pirelli som utöver produktionen av vinterdäck för konventionella bilar även är specialist när det gäller utrustning till exceptionella fordon. Ett segment där utmaningarna är ännu större och där man hela tiden får tänja på de fysiska gränserna. För att förstå detta räcker det att titta på den tekniska informationen för SUV:en Bentayga från Bentley: Den väger nästan 2,5 ton när den är tom, har en W12 biturbo-motor på 608 hästkrafter och däck som är 275 och 285 mm breda. Det är alltså en verklig utmaning att köra en sådan maskin i snö. 

Pirelli-winter-experience-BentleyCopyright © : Pirelli 2017

Förmånen att få testa Pirelli Scorpion Winter och Winter Sottozero 3 är följaktligen extra intressant och vi får då möjlighet att utvärdera ett tungt och kraftfullt fordons kapacitet när det gäller att köra i vinterförhållanden.

Test: 100 % snö

Testet som Pirelli lät oss göra har inget vetenskapligt värde. Målet var att framhäva att ett tungt, kraftfullt lyxfordon passar perfekt för körning i vinterförhållanden om däcken anpassas därefter. 

Pirelli-winter-experience-BentleyCopyright © : Pirelli 2017

Testet har inte för avsikt att jämföra med konkurrerande däck eller utvärdera deras verkliga prestanda, utan man vill visa att dessa fordon kan köra säkert även om det är rikligt med snö, vilket var fallet under vår testkörning.

Vår testbana är en liten kuperad teknisk bana med endast lite terrängkörning. Perfekt för att utvärdera däckens kapacitet när det gäller grepp, väghållning i sidled och bromsförmåga.

De bilar som användes var Porsche 991 Carrera 4S, Bentley Continental GT och Maserati Ghibli för Winter Sottozero 3, och Bentley Bentayga och Maserati Levante för Scorpion Winter.

Pirelli-winter-experience-PorscheCopyright © : Pirelli 2017

De fordon som testades har fyrhjulsdrift, vilket gör att en del potentiella problem när det gäller drivkraft kan överbryggas. Alla typer av problem när det gäller grepp i snö för tunga och kraftfulla bilar kommer vanligtvis vid bromsning eller i sidled. Och i det aktuella fallet om man ska förbereda manövrar med tunga fyrhjulsdrivna fordon och accelerera relativt snabbt som med Bentayga, måste man känna till att däckfunktionen i anslutning till fordonets elektroniska anordningar gör att man kan köra lugnt och säkert. Om man kopplar bort körhjälpsfunktionerna kan man även roa sig med att låta bilen sladda. Även under dessa förhållanden är bilarna körbara och tillgängliga för alla bilister.

Svaret på frågan, om vinterdäck från Pirelli gör att man kan köra säkert i snö med kraftfulla fordon, är ja!

>> Priser för Pirelli Winter Sottozero 3

>> Priser för Pirelli Scorpion Winter

Designavdelningen hos Pirelli tog tillfället i akt vid skid-VM i Saint-Moritz för att presentera sin serie Sport Carve Ski. Det är ett resultat av samarbetet med tillverkaren Blossom, vars skidor kännetecknas av en färgmarkering i inspirerad av däckhanteringen inom Formel 1 när det gäller att identifiera olika modeller. 

Pirelli-Sport-Carve-SkiCopyright © : Pirelli 2017